ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

Αναρτήθηκε από την Νίκη Γεωργακοπούλου
ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ <<ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ>>

«Ζωντανεύει» το θέατρο των Δελφών >>
Δύο εκδηλώσεις από το «Διάζωμα» για την ανάδειξή του, καθώς και του θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Αθόρυβο, αλλά ουσιαστικό έργο πραγματοποιεί με τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κίνηση πολιτών «Διάζωμα», η οποία έχει θέσει στόχο της την αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων της ελληνικής επικράτειας.
Τα μέλη του «Διαζώματος» έχουν ανοίξει διαφορετικούς «κουμπαράδες» και συλλέγουν χρήματα για την αποκατάσταση 35 θεάτρων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το συνολικό ποσό που έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα ανέρχεται σε 201.162,01 ευρώ. Το σημαντικότερο και πιο φιλόδοξο έργο του «Διαζώματος» αποτελεί αναμφίβολα η αποκατάσταση του θεάτρου των Δελφών. Συνεχίζοντας την ομαδική του δράση και αποδεικνύοντας καθημερινά το εύρος των δυνατοτήτων που διαθέτουν οι ενεργές κινήσεις πολιτών, το «Διάζωμα» οργανώνει δύο σημαντικές εκδηλώσεις για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Δελφών και του θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών.
Η πρώτη εκδήλωση είναι μια ημερίδα για το Μουσείο των Δελφών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στον χώρο του μουσείου. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Παναγιώτα Γαζή με θέμα: «Η χαρά και η ευθύνη της ανάδειξης ενός μεγάλου μνημείου», ο δήμαρχος Δελφών Νικόλαος Φουσέκης με θέμα «Πραγματοποιείται ένα όνειρο που χρόνια περιμέναμε», η προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθανασία Ψάλτη «Η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Δελφών. Από το εθνικό όραμα στην ατομική πρωτοβουλία» και ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος «Μια σπουδαία χειρονομία για ένα σπουδαίο μνημείο».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στην οποία θα παραβρεθεί η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, θα ανακοινωθούν οι δωρεές των αδελφών Ανδριόπουλου, ύψους 96.740,25 ευρώ, στον «κουμπαρά» του θεάτρου των Δελφών και του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, ύψους 1.100 ευρώ. Η Γ΄ Γυμνασίου του Βαρβάκειου Πειραματικού Γυμνασίου, που συνεισέφερε 385 ευρώ, θα «υιοθετήσει» το θέατρο. Οι μαθητές θα το επισκεφθούν το πρωί της 31ης Μαρτίου και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα λάβουν χώρα εκπαιδευτικά προγράμματα και θεατρικά δρώμενα. Η σκηνοθέτις Αποστολία Παπαϊωάννου θα γυρίσει εθελοντικά ντοκιμαντέρ σχετικά με το μουσείο. Τέλος, η αρχιτέκτων και ανάδοχος του έργου, Λιάνα Χλέπα, θα παρουσιάσει τις διαφορετικές φάσεις και τις ιδιαιτερότητες της μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου.
Η δεύτερη εκδήλωση, που διοργανώνεται από τον Δήμο Βόλου και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών στο δημαρχείο (Παρασκευή 1/4 στις 8 μ.μ.) και έχει ως τίτλο: «Οι πολίτες ξαναζωντανεύουν το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών», θα σηματοδοτήσει την έναρξη συλλογής χρημάτων για την αποκατάστασή του. Οι εκδηλώσεις έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου προκειμένου να στηρίξει την πρωτοβουλία του «Διαζώματος» για την αποκατάσταση των θεάτρων.

ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ <<ΤΑ ΝΕΑ>>

«Διασώζουν» τον πολιτισµό χάρη σε ιδιωτική πρωτοβουλία

Της Μαίρης Αδαµοπούλου

Δύο αρχαία θέατρα και 4,5 εκατ. έγγραφα της πρόσφατης ελληνικής κοινωνικής Ιστορίας αναζητούν σωτηρία σε ιδιωτικές χορηγίες και δηµοπρασίες έργων γνωστών ζωγράφων
Είναι το µεγαλύτερο οικοδόµηµα στο σπουδαιότερο ιερό του αρχαίου ελληνικού κόσµου, τους Δελφούς. Στα εδώλιά του κάθονταν πάνω από 5.000 θεατές για να ακούσουν τους περίφηµους αγώνες φωνητικής και ενόργανης µουσικής στους Πυθικούς Αγώνες.

Σήµερα το αρχαίο θέατρο των Δελφών θα αποκτήσει τη χαµένη του λάµψη και πάλι χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο κουµπαράς που άνοιξε για το θέατρο των Δελφών το «Διάζωµα» – η κίνηση πολιτών για τη σωτηρία των αρχαίων θεάτρων της οποίας ηγείται ο Σταύρος Μπένος και συνεργάζεται µε τοπικούς φορείς και το υπουργείο Πολιτισµού – γέµισε µε 98.125 ευρώ. Χρήµατα που προσέφεραν δύο αδελφές, η Θεοδώρα και η Πολυτίµη Ανδριοπούλου (94.760 ευρώ), το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηµατογράφου (1.000 ευρώ)

αλλά και οι µαθητές της Γ’ τάξης του Βαρβακείου Πειραµατικού Γυµνασίου που συγκέντρωσαν 385 ευρώ.

Με το ποσό αυτό θα καλυφθεί η δαπάνη για τη µελέτη αποκατάστασης του θεάτρου που αντιµετωπίζει προβλήµατα τόσο στους αναληµµατικούς τοίχους όσο και στο κοίλο και την ορχήστρα, έργο που έχουν αναλάβει οι έµπειροι σε ανάλογα έργα αρχιτέκτονες Λιάνα Χλέπα και Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος. Η ηλικία του θεάτρου φτάνει τους 25 αιώνες, αν και η σηµερινή µνηµειακή του µορφή χρονολογείται στον 1ο αι. π.Χ. Και το κάρµα του είναι να «νικά» τον χρόνο χάρη σε χορηγίες. Το θέατρο, που µοιάζει µε µια πέτρινη σελίδα Ιστορίας – καθώς σώζει χαραγµένα στα εδώλιά του αξιώµατα λειτουργών, όπως αµφικτυόνων, συµβούλων, καθώς και κύρια ονόµατα επιφανών ιδιωτών, ενώ στους αναληµµατικούς τοίχους των παρόδων καταγράφηκε µεγάλος αριθµός επιγραφών απελευθέρωσης δούλων –, απέκτησε τη µνηµειακή του όψη το 160/59 π.Χ. µε χρηµατοδότηση του βασιλιά της Περγάµου Ευµένη Β’.

Κι ενώ ηµελέτη γιατο αρχαίο θέατρο των Δελφών είναι έτοιµη να ξεκινήσει, ένα ακόµη θέατρο που βρίσκεται βορειότερα, κοντά στη Νέα Αγχίαλο, ετοιµάζεται να «ξυπνήσει». Στον κουµπαρά του θεάτρου των Φθιώτιδων Θηβών βρίσκονται ήδη 4.500 ευρώ. Και η εκδήλωση που προγραµµατίζεται στον Βόλο την Παρασκευή από το «Διάζωµα» θα υπενθυµίσει πως απαιτούνται ακόµη 200.000 ευρώ, ώστε το θέατρο που φιλοξενούσε από παραστάσεις αρχαίου δράµατος έως µονοµαχίες να αποκαλυφθεί πλήρως και να διασωθεί, ενώ ήδη µέχρι σήµερα έχουν γίνει εργασίες που έχουν χρηµατοδοτηθεί µε 80.000 ευρώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου